blog | 08-12-2020

Gabapentine (Neurotin)

Na mijn zuchtende neuroloog kwam ik, ook weer via via, bij een wat stille neuroloog. Een man van weinig woorden die vriendelijk uit zijn ogen keek.

‘Kom even staan’ zei hij. Ik moest een beetje gokken om het te kunnen verstaan, want het leek meer op wat gemompel dan normaal praten. De bedoeling was dat ik met uitgestrekte armen tegenwicht ging maken terwijl hij daar op drukte, zowel boven als aan de onderkant, alsof ik een vogel was die niet mocht vliegen. Daarna keek hij met een fel lampje in mijn ogen en moest ik van links naar rechts kijken. ‘Kunt u ook even op één been staan?’ vroeg hij nog. Ja hoor, dat was geen probleem. ↓ Kijk maar.
Toen was het onderzoek klaar. Alles in rap tempo. Bij elkaar niet meer dan een minuut. Mijn reacties op dit alles bleken in orde. ‘Neemt u dan maar Gabapentine als u pijn heeft, en dan direct een flink hoge dosis’. Daarmee was de kous af en kon ik weer gaan.

Ik vraag mij af: ben ik nu voor de gek gehouden door deze neuroloog? Of is hij zelf misleid door het farmaceutische bedrijf dat dit middel produceert? Of beloond misschien? Het is niet de eerste keer dat mij dit middel is voorgeschreven. Ook huisartsen hadden mij het al eerder aanbevolen als zijnde werkzaam tegen zenuwpijn. En dan ook steeds meteen in een mega verpakking.
 
Het is nu 2017. Nog steeds wordt dit geneesmiddel erg veel voorgeschreven. Een goeie vriend, die af en toe pijn in zijn nek heeft, vertelde mij: ‘Ik wordt er overdag een zombie van en het helpt ook niet. Ik stop er mee … wil jij ze hebben?’ ‘Nee dank je’, zei ik, ‘ik heb al een la vol, ik zal ze maar eens weggooien.’ Beter misschien nog: terug naar de apotheek.