blog | 17-01-2023
Bezoek pijnpolikliniek
Vlak voordat ik zou beginnen met de B12 injecties had ik een afspraak gemaakt met de pijnpolikliniek in Hoogeveen, naar aanleiding van mijn ongerustheid over mijn zenuwpijn, die toen al drie maanden achtereen aanhield. Ik was daar een jaar eerder op bezoek geweest en kon daar snel opnieuw terecht. Ik hoopte dat de aanwezige specialist mij zou kunnen helpen met het verkrijgen van een mri-scan, om op die manier te zien of er misschien sprake zou zijn van een zenuwbeklemming of een tumor.
De wachtruimte van de pijnpoli van het ziekenhuis was vrij groot. De televisie stond aan en er was een koffieautomaat. Ik was de enige wachtende patiënt in die ruimte. Een dame kwam mij precies op tijd halen. Ik vroeg of ze de anesthesist was. Dat was ze niet, maar het ontging me even wie ze wel was.
Ik vertelde opnieuw mijn klachten, dat die zich vooral in de nek hadden verergerd, en liet mijn ongerustheid hierover blijken. Ik was in de veronderstelling dat zij de verpleegkundige was die een voorbereidend gesprek met mij voerde. Nadat ze me geduldig had laten uitpraten, begon ze te vertellen wat ik volgens haar mankeerde. Ik zou lijden aan een onverklaarbaar chronisch pijnsyndroom. Ik vond het knap dat iemand na tien minuten dat al zo snel kon vaststellen. Zij wist daar bovendien wel raad mee en vertelde mij hoe chronische pijn in het lichaam werkt. Ik begreep haar uitleg goed, omdat ik hiervan al enkele jaren op de hoogte was.
Ze haalde een apparaat uit een doos: een VR-bril. Daar moest ik door heen kijken. Eerst verscheen de naam van het bedrijf Reducept. Daarna kon ik naar vier driedimensionale filmpjes kijken. Ik zag een impressie van mijn zenuwstelsel, van mijn hersenen, en wat filmpjes met meditatie-oefeningen. In twee filmpjes moest ik digitaal op pijnsignalen schieten die in het beeld voorbij kwamen. Dat moest ik thuis ook doen. Elke dag een uurtje schieten. Ik kreeg de bril mee naar huis. Het doel was dat na verloop van tijd mijn hersenen vanzelf die abnormale pijnprikkels gingen elimineren.
Artsen en hulpverleners testen VR-bril
Een week later belde ze me op met de vraag hoe de bril beviel. Ik zei dat ik het niks vond, omdat het schietspelletje mij na een paar keer al ging vervelen. Bij mij werkte het dus niet als afleiding van de pijn. Verder begreep ik niet waarom ik deze therapie had gekregen zonder dat ik de anesthesist had gezien. Het bleek dat de betreffende anesthesist van vorig jaar geen praktijk meer hield. Ik vroeg daarop of de verpleegkundige diens bevindingen uit mijn dossier voor kon lezen. Ik herkende de inhoud van de beschrijvingen niet en vermoedde dat deze bij een andere patiënt hoorden. Ik wilde nu echt een anesthesist spreken.
En dat gebeurde. Weer zat ik in die zelfde wachtruimte. Weer was ik daar de enige patiënt. Ik was precies op tijd, maar deze keer kwam niemand mij ophalen. Na lang wachten informeerde ik bij het secretariaat of de afspraak wel klopte? Die bleek in orde en ik moest gewoon weer plaatsnemen. Ik ging weer zitten en weer verstreek de tijd. Mijn koffie uit het koffieapparaat was al twintig minuten op en het kookprogramma op de tv was allang voorbij. Het was nu al een half uur over tijd. Nog een keer vroeg ik of mijn afspraak klopte. Dat was nog steeds zo. ‘U wordt zo opgehaald, neemt u maar plaats in de wachtkamer.’ En nog steeds was ik de enige bezoeker. Ik besloot te vertrekken. Maar precies op dat moment kwam een dame in een witte doktersjas mij ophalen.
Terwijl we naar haar spreekkamer liepen vertelde ik haar dat ik op het punt stond weg te gaan. Ja, het was wat uitgelopen, was haar antwoord. Ze verontschuldigde zich niet. Eenmaal in haar spreekkamer ontstond er een stilte. Ik nam aan dat zij op de hoogte was waarvoor ik kwam en wachtte op een soort opening van het gesprek. Die kwam niet. Ze bleef zwijgen, wat mij een wat onbehaaglijk gevoel gaf, een gevoel van niet welkom te zijn. Ik legde de VR-bril op haar bureau en vertelde dat deze therapie niks was voor mij. Geen reactie. Ik vroeg hoe het kon dat als ik een afspraak maak omdat mijn klachten zich hadden verergerd, ik een consulent te spreken kreeg van een commercieel bedrijf als Reducept, i.p.v. een anesthesist. Ze haalde haar schouder op en zei dat ze van niks wist. Weer bleef het stil.
Dapper begon ik over mijn zenuwpijn te vertellen in mijn nek, die nu al continue drie maanden duurde. Ik verzocht om een mri-scan, omdat ik me ongerust maakte. Ik wist dat daarop tumoren en zenuwbeklemmingen te zien zijn. Ze vroeg of de pijn uitstraalde naar de armen. Een beetje, zei ik. Dat bleek niet genoeg. Snel was haar conclusie dat ik geen zenuwpijn had, maar spierpijn, en dat ik dus niet in aanmerking kwam voor een mri. Er volgde nog een vraag: ‘hoe weet u dat u zenuwpijn heeft’? Ik vertelde over extreme huidpijn (allodynie) en dat pijnstillers niet hielpen, dat dit dezelfde pijn was als mijn postherpetische neuralgie, maar die zich op andere plekken had vemenigvuldigd, en over zenuwschade. Weer geen reactie. Ze negeerde mijn uitleg en kwam in plaats daarvan met het advies mij te laten behandelen met fysiotherapie.
Er volgde een verhaal over triggerpoints. Mijn klachten zouden voortkomen uit kleine verhardingen in de spieren, die door fysiotherapeuten heel goed gevoeld en behandeld kunnen worden, met o.a. ‘dry needling’ en massage. ‘Kunt u ook triggerpoints voelen?’ vroeg ik. Ja, dat kon ze, maar niet zo goed als fysiotherapeuten. ‘Zou u dan mijn triggerpoints kunnen opzoeken?’ vroeg ik. Achteloos ging ze met haar handen langs mijn wervelkolom en schudde wat met mijn hoofd heen en weer. Nee, ze voelde geen triggerpoints. Desondanks bleef ze vreemd genoeg bij haar advies. Ik vertelde haar dat dit onbewezen therapieën waren en ik daar dus niet voor voelde.
(Later las ik dat triggerpoints kleine verhardingen zijn die heel diep kunnen zitten in spieren. Ze zijn niet groter dan een rijstkorrel en volgens sceptici zou een fysiotherapeut die nooit kunnen vinden. De Vereniging tegen kwakzalverij noemt dry needling ‘ezeltje prik’.)
Hier worden triggerpoinst bewerkt met dry needles.
Ik raakte nu echt gespannen van dit bezoek. De anesthesiste deed geen poging zich verder te verdiepen in mij. Haar kwakzalverij-achtige adviezen, zoals ook die VR -bril van Reducept, zorgde er voor dat mijn geduld op raakte. Ik pakte mijn tas om weg te gaan. Terwijl ik naar de deur liep zei ik dat ik dan maar een afspraak ging maken voor een mri bij Prescan. Enigszins schamper riep ze nog dat ze hoopte dat ik daar baat bij zou hebben.
Een weekje later kon ik terecht bij Prescan voor een mri. De behandeling was degelijk, patiëntvriendelijk en zeer informatief. Samen met de radioloog/arts bekeek ik de binnenkant van mijn lichaam. Er was een breuk te zien in een van mijn nekwervels, een hernia, en dus duidelijk een zenuwbeklemming. Nog niet opereren, was het advies. Gelukkig geen tumor. Ik voelde me opgelucht.